Dakgordingen worden nat door condens na dakisolatie. Hoe komt dat?

Situatie

Een doe-het-zelver stelde ons volgende vraag:

“Een tijdje geleden heb ik mijn dak vernieuwd (dakpannen, tengel- en panlatten). Ook plaatste ik een vochtwerend scherm op de kepers. Aan de binnenkant bracht ik een isolatieplaat van 6 cm aan onder de kepers. Nu loopt er aan de buitenzijde van mijn isolatie vocht op de gordingen, waardoor deze nat worden. Hoe kan ik dit oplossen?”

 

Mogelijke oorzaak 1 van dit probleem:

Mogelijks is als vochtwerend scherm (het onderdak) een materiaal gebruikt dat dampdichter is dan de isolatieplaten. Een onderdak(folie) moet héél dampopen zijn, terwijl een dampscherm (vb. op de isolatieplaten) het vocht van binnenuit moet tegenhouden. Als je een fout type isolatieplaat hebt gebruikt (type voor spouwmuren in plaats van dakisolatie) waarop géén dampscherm zit, dan komt er vochtige binnenlucht door dampdiffusie in het dakvlak terecht. Deze condenseert vervolgens tegen het koud (onder)dak. De condens druppelt op de isolatie en komt zo op de gordingsbalk terecht.

Tip: Gebruik altijd het juiste type isolatiemateriaal op de juiste plaats, vraag advies aan een vakman.

 

Mogelijke oorzaak 2 van dit probleem:

Het kan zijn dat je de juiste dakisolatieplaten mét dampscherm gebruikt hebt, maar dat de ruimte tussen de kepers niet opgevuld is met isolatiemateriaal. Deze situatie is één van de meest voorkomende fouten bij dakisolatie.

Lees het artikel dat wij hierover schreven.