In een slecht geïsoleerde woning duiken gegarandeerd vochtproblemen op. Dat kan zowel condensatie als opstijgend vocht zijn. Maar ook na het isoleren en/of renoveren van een woning komt er al eens een vochtprobleem aan de oppervlakte. Dit heeft dan deels te maken met de impact van de uitgevoerde werken, maar vooral ook met het gebruik van de woning zelf. Hierbij geldt steeds 1 algemeen principe : isoleren, ventileren en verwarmen gaan hand in hand.
Condensatie is een vochtprobleem waar je als gebruiker vaak een grote impact op hebt. Een sterk geïsoleerde en luchtdichte woning met koudebruggen die niet correct wordt verlucht of geventileerd kan problemen krijgen op vlak van condensatie en schimmelvorming.
Het is niet altijd eenvoudig om een condensatieprobleem te onderscheiden van secundaire problemen, daar speelt de ervaring mee. En meten is weten, bij twijfel is er maar één goeie manier om een analyse te maken : een thermografie in de koudere maanden. Laat je over thermografie vooral niets wijsmaken, want er kan mee bewezen worden wat men maar wilt of juist niet wilt. Lees hier meer over ‘de zin en onzin over thermografie’.
Eerst en vooral willen wij u goed informeren over condensatie (zie hieronder), maar we geven u ook graag tips & trics voor een gezonde woning !
Een correcte diagnose op basis van de nodige metingen, die maken wij graag bij jou thuis.
En ook voor een vrijblijvende offerte voor uitvoering van aanpassingswerken bent u bij ons aan het juiste adres !
Wat is condensatie ?
Condensatie is in feite het tegenovergestelde van verdamping. Als warme vochtige lucht afkoelt vormt het waterdamp.
In de natuur kennen we dit fenomeen onder de vorm van regen, waar een warme luchtlaag tegen een koude luchtlaag botst. Warmere lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht, en dus zal het overtollige vocht condenseren.
De uitersten zijn stoom, die bijna 100% waterdamp bevat of een droge vrieskou. Onze adem op slechts 36 °C condenseert in de winterkou buiten en we blazen wolkjes waterdamp uit. Je kan dus begrijpen dat er heel wat beweegt rondom ons dat we niet altijd zien.
Waar komt condensatie voor?
In de natuur komt condensatie overal voor. Regen, wolken, de witte strepen achter een vliegtuigmotor, een koud flesje frisdrank dat uit de koelkast komt en nat wordt.
Maar ook in onze gebouwen zelf (meer bepaald de muren) komt condensatie voor. De muren absorberen een deel van de luchtvochtigheid en geven dat bij een drogere relatieve luchtvochtigheid weer af. Maar teveel is teveel en dan krijg je condensatieproblemen met de vaak bijhorende schimmels.
Er zijn twee parameters die meespelen : de (relatieve) luchtvochtigheid en de (oppervlakte)temperatuur.
Wat is ‘relatieve luchtvochtigheid’ ?
De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel procent waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoeveel waterdamp er in de lucht opgelost kan blijven hangt af van de temperatuur en de luchtdruk.
Buiten schommelt de relatieve luchtvochtigheid van 20% tot 100%. In de woning schommelt de relatieve luchtvochtigheid veel minder en zit ze gemiddeld tussen de 40 – 60%. In badkamers is de relatieve luchtvochtigheid het hoogst en piekt ze na een warme douche.
Wat is ‘oppervlaktetemperatuur’ ?
Het woord zegt het zelf, het gaat om de temperatuur die je meet aan de oppervlakte van de muren aan de binnenzijde. Die is niet hetzelfde als de luchttemperatuur van de kamer zelf.
Problemen ontstaan als de oppervlaktetemperatuur te laag is tegenover de relatieve luchtvochtigheid. Duiken we beneden het dauwpunt, dan krijg je condensatie.
Diagnose met de termografische camera
Met onze thermografische camera krijgen wij een goed beeld van de oppervlaktetemperaturen. Het toestel brengt deze visueel in kaart op een thermografische foto.
Opgelet : dit toestel is uiterst gevoelig en wordt vaak misbruikt om klanten te doen geloven dat er problemen zijn, of net niet. Lees zeker even onze bijlage over ‘de zin en onzin over thermografie’.
Mogelijke remedies zonder kap en breekwerk
We zijn nu zo ver om te begrijpen dat er een condensatieprobleem is, maar wat valt er aan te doen ?
Denken we aan de twee parameters die van tel zijn, dan ging het over een té hoge (relatieve) luchtvochtigheid of een te lage (oppervlakte)temperatuur.
Weet dat voldoende verwarmen en ook frequent en juist verluchten/ventileren veel problemen kan doen verdwijnen. Zoals hierboven reeds gemeld schommelt de relatieve luchtvochtigheid buiten enorm en ook binnen zijn er pieken na het slapen of douchen.
Door fout te reageren veroorzaak je soms problemen die perfect te vermijden zijn. Lees hierover meer op onze pagina met ‘tips en trics voor een gezonde woning’.
Oplossingen door isolatie of vetilatie
Is er wat meer aan de hand dan een fout gebruik van de woning, dan zijn er volgende mogelijkheden :
- Plaatsen van buitengevelisolatie
- Na-isoleren van de spouwmuur met ingeblazen isolatie
- Plaatsen van binnenmuurisolatie (waar spouw- of gevelisolatie niet mogelijk is)
- Plaatsen van een ventilatiesysteem, voor het gecontroleerd afvoeren van vervuilde vochtige lucht
Wij zoeken alvast naar de meest geschikte oplossing, na een grondige diagnose.