De EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat)
Sinds 1 januari 2006 is in Vlaanderen de Energieprestatieregelgeving van kracht, gestuurd door het Europese Kyoto-protocol (doel : reductie van broeikasgasemissie). Isolatie, ventilatie en andere parameters om het binnenklimaat beter te beheersen, werden opgenomen in deze regelgeving.
De EPB-regelgeving is van toepassing voor alle werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning is vereist, zowel in nieuwbouw als bij belangrijke verbouwingswerken. Ze vervangt de vorige isolatieregelgeving (K55-norm) en is zowel qua toepassingsgebied als eisenpakket een stuk uitgebreider.
De EPB-eisen laten zich gelden op vlak van de thermische isolatie (K-peil), de energieprestatie (E-peil) en het binnenklimaat (ventilatie). De eisen zijn door de jaren heen ook steeds strenger geworden. Sinds 2021 zijn volgende eisen van kracht:
- het globale energieverbruik of E-peil mag nog max. E30 bedragen
- het globale K-peil mag nog max. K40 bedragen
- er worden voor de diverse scheidingsconstructies (vloeren, muren, daken) maximale U-waarden of minimale R-waarden vooropgesteld
De EPB-regelgeving is niet meer dan een vertaling van Europese normen voor isolatie en ventilatie, waarbij echter ook o.a. maatregelen tegen oververhitting genomen dienen te worden. Hoe beter een gebouw geïsoleerd is, hoe meer aandacht aan dit laatste besteed moet worden.
De Vlaamse overheid heeft een officieel softwarepakket ontworpen (EPB-software) waarmee het E-peil en K-peil van de woningen berekend moet worden.
Door het opmaken van een EPB-aangifte en een energieprestatiecertificaat zal na de oplevering van de werken bewezen moeten worden dat er aan de wetgeving wordt voldaan.
BEN je al mee ? Bijna Energie Neutraal bouwen
Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs.
Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
Het proces van ontwerp tot uitvoering komt voor een BEN-woning haast volledig overeen met dat van een klassieke woning, er komt wel wat meer studiewerk bij kijken. Daarom hou je als bouwheer in elke fase maar beter een aantal aspecten goed in de gaten.
Het Vlaams Energie Agentschap heeft een uitgebreide handleiding uitgeschreven voor BEN-bouwen met inbegrip van een aantal aandachtspunten, de zgn. ‘BEN-checks’.
Meer info : www.energiesparen.be/BEN