Isoleer ik nu best het dak of de zoldervloer?
Het eenvoudige antwoord op de vraag om voor dak isolatie of zoldervloer isolatie te kiezen, hangt af van waar de scheiding zich bevindt tussen binnen- en buitentemperatuur. Je brengt de isolatie het best aan waar de warmte verloren gaat in de winter of ongewenst de woning verhit in de zomer.
- Wil je de zolder gebruiken als leefruimte? Kies dan voor een performante thermische (en desgewenst akoestische) isolatie van het hellend dak, uitbreidbaar tot een volledige zolderrenovatie (zie pagina renovatie).
- Gebruik je de zolder enkel als stockageruimte? Ga dan voor een beloopbare zoldervloerisolatie.
- Ga je de zolder helemaal niet meer gebruiken. Dan is een onbeloopbare zoldervloerisolatie de beste en budgetvriendelijkste keuze.
Zoldervloerisolatie of dakisolatie plaatsen is vakwerk, doe beroep op een gespecialiseerde firma. Zolderisolatie (dak én vloer) levert je naast extra comfort bovendien ook een mooie isolatiepremie op!
Geen onderdak?
Ook daken zonder onderdak kunnen in vele gevallen perfect geïsoleerd worden. De minimale vereiste is dat de dakbedekking nog in goede staat is. Dit wordt tijdens een plaatsbezoek door ons steeds nagekeken.
Dankzij onze ervaring kunnen wij quasi elk dak isoleren, ook zonder onderdak. Het zijn vaak daken met een zeer dampdicht onderdak die bijzondere aandacht verdienen om condensatieproblemen te vermijden.
Meer uitleg hierover …
Vermijd condensatieproblemen!
Laat je niets wijsmaken : indien je isoleert door harde isolatieplaten tegen de onderkant van de kepers te plaatsen moet er ook tussen die kepers isolatie zitten. Sommige firma’s vinden het niet nodig om in een schuin dak de ruimte tussen de kepers met isolatiemateriaal te vullen. Dat is een flagrante fout die helaas nog veel gemaakt wordt, nochtans kunnen hierdoor condensatieproblemen ontstaan. Men ‘spaart’ onterecht enkele euro’s maar de problemen komen nadien vaak boven.
Mogelijkheden dakisolatie
Afhankelijk van de dakconstructie zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Omdat dit invloed heeft op de dakisolatie prijs, bekijken we dit uiteraard grondig tijdens ons plaatsbezoek. We sommen de meest voorkomende situaties even op :
Spantendak (vaak bij recentere daken & prefab houtskelet)
In dit type dakstructuur kan er meestal meteen voldoende isolatiedikte geplaatst worden. Tussen de spanten (18 – 24 cm diep) wordt glaswolisolatie geplaatst, die we lucht- en dampdicht afwerken met een dampschermfolie, tapes en kit. Indien de spanten onvoldoende diep zijn (12 – 14 cm) om de vereiste isolatiewaarde te behalen kunnen deze uitgediept worden tot de gewenste isolatiedikte. Het is van het grootste belang dat de volledige dakstructuur tot tegen het (onder)dak opgevuld wordt met isolatie om condensatieproblemen te vermijden. De isolatie van een spantendak is een minder tijdrovende bezigheid en dus vaak budgetvriendelijker.
Keper-gordingendak (traditionele dakopbouw met gordingen en kepers) - Methode 1 : isolatie met glaswol en harde isolatieplaten (vaak voor stockagezolders)
Tussen de kepers wordt een eerste laag glaswol geplaatst (absolute noodzaak, cfr. “Vermijd condensatieproblemen”). Vervolgens worden harde isolatieplaten (PIR/PUR) met isolatierozetten tegen de kepers geschroefd. Alle (plaat)naden worden dampdicht afgekleefd en rondom afgeschuimd met elastisch blijvend PUR-schuim. De gordingsbalken blijven deels zichtbaar gezien de geringe plaatdikte, zelfs voor een hoge isolatiewaarde.
Keper-gordingendak (traditionele dakopbouw met gordingen en kepers) - Methode 2 : isolatie met glaswol tussen een bijkomende structuur (vaak voor leefzolders)
Tussen de kepers wordt een eerste laag glaswol geplaatst (absolute noodzaak, cfr. “Vermijd condensatieproblemen”). Vervolgens plaatsen we tussen de gordingen een bijkomende roostering, waartussen een tweede laag glaswol wordt aangebracht. Het geheel wordt lucht- dampdicht afgewerkt met een dampschermfolie, tapes en kit. In functie van de isolatiedikte van de 2de laag glaswol zullen de gordingsbalken deels of volledig in het isolatiepakket bevinden.
- Als de gordingsbalken weggewerkt zijn behaal je vaak een betere luchtdichtheid (doorlopende folies) en een hogere isolatiewaarde (dikkere isolatie)
- Wil je de gordingsbalken absoluut nog een deel zichtbaar te laten, dan kan dit mits aangepast afkitwerk.
Gordingendak met dakbeschot (vaak bij leiendak)
In dit type dakstructuur zijn er hoofddraagbalken (gordingen) met daarbovenop een dakbeschot (vaak in planken) De isolatie van dit dak kan gebeuren volgens de 2 bovenstaande methoden, met uitzondering dat er géén eerste laag isolatie zit tussen de (ontbrekende) kepers. De 2de isolatielaag uit voorgaande methodes zal dus best meteen dikker geplaatst worden om een voldoende hoge isolatiewaarde te bekomen.
Platte daken
Een plat dakisolatie is een geval apart. Gaat het over een nieuwbouw of dakrenovatie, een ‘warm dak’ of een ‘koud dak’, een ‘omkeerdak’.
In alle gevallen moet er rekening worden gehouden met het feit dat de dakbedekking altijd zeer dampdicht is en er gevaar is voor interne condensatie in de dakopbouw of de isolatie. Die valt te vermijden door gebruik te maken van de juiste dakopbouw, materialen en het type dampschermfolie.
Bestaat de dakconstructie uit houten balken, dan is de doeltreffendste methode een dakisolatie langs de binnenzijde. De werkwijze is gelijkaardig aan deze van een hellend dak met spanten : tussen de houten draagbalken wordt glaswol geplaatst, die dampdicht afgewerkt wordt met een dampschermfolie. Zoals reeds vermeld gaan wij na welk type dampschermfolie vereist is in deze opbouw om interne condensatie te vermijden. Een verdere plafondafwerking met gipskartonplaten is uiteraard steeds mogelijk.
Wens je de isolatie langs de buitenzijde aan te brengen, dan dient er bijgevolg ook een nieuwe dakdichting aangebracht te worden. In dit geval neem je best contact op met een dakdichtingsbedrijf welke ook de isolatie meestal zelf zal plaatsen in dit specifieke geval.