Isoleer ik nu best het dak of de zoldervloer?
Het eenvoudige antwoord op de vraag om voor dak isolatie of zoldervloer isolatie te kiezen hangt af van waar de scheiding zich bevindt tussen binnen- en buitentemperatuur. De isolatie wordt best aangebracht waar de warmte verloren gaat in de winter of ongewenst de woning verhit in de zomer.
- Gebruik je de zolder enkel als stockageruimte, ga dan voor een beloopbare zoldervloerisolatie.
- Ga je de zolder helemaal niet meer gebruiken, dan is een onbeloopbare zoldervloerisolatie de beste en budgetvriendelijkste keuze.
- Wil je de zolder gebruiken als leefruimte, dan kies je voor een performante thermische (en desgewenst akoestische) dakisolatie, uitbreidbaar tot een volledige zolderrenovatie (zie pagina renovatie).
De zoldervloer isoleren is meestal goedkoper dan dakisolatie. Bovendien is het warmteverliesoppervlak kleiner dan deze van het dak en verwarm je de zolder niet nodeloos mee.
Mogelijkheden zoldervloerisolatie
Je kan in functie van het gebruik van de zolder, zelfs indien deze niet toegankelijk is, kiezen uit volgende uitvoeringen :
Beloopbare zoldervloerisolatie met isolatieplaten + OSB
Bij vlakke zoldervloeren (houten plancher of met een chape) waarop amper of geen leidingen liggen worden harde isolatieplaten in PIR geplaatst, al dan niet in 1 of 2 geschrankte lagen (overlappende voegen). Deze platen zijn drukvast genoeg om nadien nog te kunnen betreden. Optioneel kan u kiezen voor een bijkomende afwerking met een watervaste OSB-plaat (houten plaat met tand- en groefverbinding) voor een verzorgde duurzame afwerking.
Beloopbare zoldervloerisolatie met glaswoldekens + OSB
Bij niet egale zoldervloeren wordt een houten roostering aangebracht op een regelwerk waarmee alle oneffenheden van de zoldervloer worden weggewerkt. Deze nieuwe roostering wordt perfect waterpas geplaatst en opgevuld met glaswol. We werken af met een watervaste OSB-plaat (houten plaat met tand- en groefverbinding). Het resultaat is een propere en stevige beloopbare stockagevloer.
Onbeloopbare zoldervloerisolatie met glaswoldekens
Deze zeer budgetvriendelijke oplossing wordt vooral toegepast op zolders die niet meer gebruikt worden als stockageruimte. Woldekens met een dikte van 20 cm of meer worden mooi aaneensluitend op de zoldervloer uitgerold en vermijden dat de warmte van het onderliggende verdiep verloren gaat. Een looppad kan geplaatst worden om occasioneel toezicht van de zolderruimte mogelijk te maken.
Onbeloopbare zoldervloerisolatie met geblazen wolvezels
Bij zoldervloeren met een erg fragiele draagconstructie (bvb. open roostering met gyprocplafond) is vaak alleen al het betreden van de zoldervloer een probleem. Soms zijn dit soort verloren zolders zelfs niet toegankelijk van binnenuit. Met deze speciale techniek worden wolvezels vanuit het zolderluik of via een opening in het dak naadloos op de zoldervloer geblazen in diktes van 25 tot zelfs 50 cm. Een eventuele bestaande maar té dunne isolatie kan blijven liggen. Een looppad kan geplaatst worden om occasioneel toezicht van de zolderruimte mogelijk te maken.
Zelfs voor erg grillige vormen zoals booggewelven van kerken hebben wij al tal van uitvoeringen gerealiseerd met deze gedroomde oplossing.