Het waterafstotend maken van de gevels, ook wel hydrofuge genoemd, kan een oplossing zijn om het jasje van je woning meer waterdicht te maken en in ere te herstellen. Deze water- en vuilafstotende onzichtbare oppervlaktebehandeling is een preventieve gevelbescherming met een bewezen duurzaamheid van meer dan 10 jaar.
Je kan de gevels in verschillende stappen een upgrade geven :
- Vochtproblemen oplossen/vermijden (injecties)
- Reiniging & water- en vuilafstotende behandelingen (zie verder op deze pagina)
- Isoleren van de spouw (als die er is)
- Uitslijpen en hervoegen van de gevels
- De all-in oplossing : een buitengevelisolatie met afwerking.
Wij bieden een passend antwoord voor elke gevel en geven jouw woning een nieuwe uitstraling. Op de pagina van de gevelrenovatie geven wij een volledig overzicht van bovenstaande maatregelen.
Hieronder lichten wij alvast toe wat je kan bereiken met een reiniging en hydrofuge.
Hydrofuge – wat is dat ?
Een hydrofuge is een kleurloos product die de capillaire zuigkracht van de poriën van gevelmetselwerk en voegwerk sterk verkleint, waardoor een onzichtbare barrière gevormd wordt tegen regenwater en vuil. De poriën worden niet afgedicht (zoals bij verf wel het geval is), de steen kan dus nog ademen en drogen. Ook het uitzicht van de gevel wijzigt niet.
Om een hydrofuge behandeling efficiënt te kunnen uitvoeren, kan het noodzakelijk zijn om de gevel eerst te reinigen en te behandelen met een mosdodend product.
Waarom zou ik mijn gevel (laten) behandelen?
- Reden 1 : Je hebt een mooie en propere gevel en wil dat ook zo houden! Door de gevel te behandelen met een kleurloze hydrofuge wordt deze water- én vuilafstotend en verhoogt de duurzaamheid ervan. Vooral poreuze en lichte gevelstenen hebben last van stof, mosgroei, zure regen en uitlaatgassen.
- Reden 2 : Volle muren (zonder spouw) hebben al wel eens last van vochtdoorslag. Een volle muur zonder regenspouw is aan de regenzijde van de woning vaak vochtig, kil en koud. Het vocht in deze muur verhoogt de stookkosten (natte muren isoleren minder) en verlaagt het comfort. In dit geval is het zelfs aangewezen om een buitengevelisolatie aan te brengen, waarmee zowel het doorslaand regenvocht als de isolatiewaarde van de muur grondig worden aangepakt.
Hoe (laten) aanbrengen?
Je kan bij ons milieuveilige producten kopen alsook dit werk laten uitvoeren door onze eigen vakmensen. De producten waar wij mee werken zijn dikvloeibaar (gelachtig, vergelijkbaar met behangerslijm). Zelfplaatsers kunnen de producten aanbrengen met een speciale verfrol of kwast, wij plaatsen dit machinaal met onze spuitmachine. De voordelen van de spuitmachine zijn snelheid én kwaliteit, aangezien ook bij een ruwere gevelsteen het product kan doordringen tot in de kleinste oneffenheden.
Niet alles moet potdicht worden afgeplakt (vb. ramen) om bevuiling tegen te gaan. Je ziet tijdens de plaatsing duidelijk waar er al product is aangebracht, wat een gelijkmatige verdeling vergemakkelijkt. De gel werkt meteen in op de muur en is na enkele uren opgedroogd. Resultaat : de gevel is voor minstens 10 jaar beschermd.
Wanneer is de hydrofuge af te raden?
Vertoont de gevel al sporen van vorstschade (uitvallende voegen, stukgevroren gevelstenen), dan is het raadzaam om eerst grondig te onderzoeken waarom deze schade voorkomt.
Een muur vol scheurtjes geeft het regenvocht de kans via deze weg in de muur te trekken, ondanks de hydrofuge. Omdat het droogproces na behandeling met hydrofuge trager zal verlopen, kan er bijkomende vorstschade optreden. Dit valt dus af te raden bij erg vorstgevoelige muren. Een bestaande muur die er al enkele jaren staat heeft voldoende vorst-dooicycli meegemaakt om puur visueel te beoordelen of de gevelsteen en het voegwerk voldoende vorstbestendig zijn. Hydrofuge is geen wondermiddel om uitgekankerde muren op te lappen.
Uitvallende voegen hebben twee voorname oorzaken :
- De achterliggende stelmortel (waarmee de stenen zijn gemetseld) bevat teveel zavel en zuigt teveel vocht op. Bij vriestemperaturen zet het vocht in deze mortel uit en duwt ze de voegmortel naar buiten. Je herkent dit aan lange strookjes voegsel die samenhangend zijn en er in één stuk uitvallen.
- De voegmortel is té zwak en is door erosie aangetast (door weersinvloeden bij een voegmortel die teveel zavel bevat of te weinig bindmiddel). In dit geval kan je de onsamenhangende voeg gemakkelijk uitkrabben met een hard voorwerp.
Welke garantie krijg ik ?
Wij geloven sterk in de producten die we gebruiken, daarom geven wij ook 10 jaar garantie op door ons uitgevoerde behandelingen. Bovendien wordt er vóór uitvoering steeds een algemene inspectie van de gevel uitgevoerd.
De enige echte methode om een gevel te beproeven op haar waterafstotend vermogen is een test met de ‘Karstenpijp’. Bij twijfel, op aanvraag of tijdens routinecontroles passen wij deze eenvoudige doeltreffende test toe.
Kan ik zelf aan de slag met materiaal van bij jullie ?
Wil je zelf aan de slag met een kwalitatieve hydrofuge en andere materialen, met een woordje uitleg van ons ?