Onderdak – dampscherm – windscherm: wie doet wat?
Onderdak, dampscherm, windscherm … het zijn termen die wel eens met elkaar verward worden. Ze worden vaak gebruikt bij de goede praktijk van het luchtdicht bouwen, waarbij men zoveel mogelijk tocht en warmteverlies wil vermijden. Je wil je isolatie nl. maximaal laten renderen, logisch toch?
Een onderdak en een dampscherm hebben beiden als doel dat er geen vocht in je isolatie kan dringen. Belangrijk aangezien vochtige isolatie een deel van zijn isolerende waarde verliest. Je wil bovendien ook niet dat de dakstructuur (kepers, gordingen) door vocht aangetast wordt en er schimmelvorming of bouwschade veroorzaakt wordt.
Onderdak
Het onderdak zit – het woord zegt het zelf – vlak onder de dakbedekking. Aan de koude zijde van het dak dus, want gelegen buiten het verwarmd volume. Het onderdak zorgt ervoor dat stof, vuil en water dat toch nog door de dakbedekking doordringt niet in de isolatie terecht komt.
Het onderdak – dat ook als windscherm fungeert – moet zo dampopen mogelijk zijn, zodat eventuele waterdamp niet condenseert in de isolatie, maar naar buiten toe weg kan. Daarom moeten het onderdak en het isolatiemateriaal ook waterdampdoorlatend zijn.
Dampscherm
Het dampscherm zit dan weer aan de warme zijde van het dak, de binnenzijde dus. Ook dit is weer een erg logische term want het dampscherm voorkomt dat er vochtige lucht (waterdamp) in de isolatie binnendringt. Deze waterdamp produceer je als bewoner door te ademen, douchen, koken, was te laten drogen, …
Om de hoeveelheid vocht die langs kieren en spleten in je constructie dringt te beperken, is een luchtdichte uitvoering van het dampscherm dus absoluut noodzakelijk. Daarbij is ook een luchtdichte aansluiting aan bouwdelen zoals dakramen, vloeren en muren erg belangrijk.
Vermijd zoveel mogelijk om het dampscherm te doorboren met leidingen of buizen. Als je de dakisolatie aan de binnenzijde wenst af te werken, werk je beter met een leidingenspouw tussen isolatie en binnenafwerking. Hierin kan je de elektriciteitsleidingen wegwerken zonder het dampscherm te beschadigen.
Dampdicht of dampopen?
Zowel onderdak als dampscherm zijn luchtschermen, we willen er de lucht uit de constructie mee houden.
Aangezien het dampscherm moet vermijden dat er vocht in de isolatie terechtkomt, moet dit volledig dampdicht zijn. Een onderdak dient daarentegen dampopen te zijn, zodat vocht dat toch in de isolatie binnendringt nog naar buiten kan.
Bestaande woningen zonder onderdak
In vele woningen is er geen bestaand onderdak tegen het dak aanwezig. Om een onderdak correct te plaatsen moet er langs de buitenzijde gewerkt worden. Dat houdt in dat de dakpannen/leien en panlatten er af moeten, wat het prijskaartje behoorlijk doet oplopen. Deze investering heeft enkel zin als de dakbedekking zelf echt aan vervanging toe is. Lees hier alles over isoleren zonder onderdak.
Nog meer informatie nodig? Bekijk onze andere weetjes, stel jouw specifieke vraag of doe een gratis offerteaanvraag.