Dak isoleren boven of tussen de kepers?

Is er een groot verschil in kostprijs en terugverdientijd om een te renoveren dak tussen of boven de kepers te isoleren (isolatiematten t.o.v. sarking)? Ik wil een degelijke isolatie, maar het is niet mijn bedoeling om van een huis van de jaren ‘30 een passiefhuis te maken.

De prijs van het isoleren hangt vaak af van de toestand van het gebouw en is mede bepalend of je voor sarking of binnenoplossing kiest.

Als de dakbedekking en dakgoten aan vernieuwing toe zijn, is de prijsimpact van een sarkingisolatie véél beperkter dan wanneer je dit dak niet noodzakelijk moet vernieuwen aan de buitenzijde.

Heb je anderzijds aan de binnenzijde reeds een perfecte afwerking en moet je die verwijderen om langs binnen  te kunnen isoleren, dan weegt dit weer zwaarder door dan een dak waar nog geen afwerking tegenstaat.

 

In de meeste gevallen is het isoleren langs de binnenzijde goedkoper en minstens even degelijk. Gebruik alvast de ruimte tussen de kepers om zachte isolatiedekens op maat aan te brengen. Deze 6 à 8 cm heb je zonder plaatsverlies al gevuld.

Vervolgens kan je aanvullen aan de onderzijde met een harde isolatieplaat of een extra laag isolatiedekens tussen een framewerk waartegen je nadien een bekleding kan bevestigen.

Om de mogelijkheden van de zolderruimte en de prijs om deze te isoleren correct te kunnen inschatten is een plaatsbezoek nodig.
Elk materiaal of toepassing heeft zijn voor- en nadelen. Denk maar aan brandveiligheid, akoestiek, …”