Bovenkant luchtspouw afdichten in geval van buitengevelisolatie?

We hebben een open bebouwing die voorzien is van een luchtspouw. We willen onze façade aan de buitenzijde isoleren en laten afwerken met een nieuwe gevelbekleding. Moeten we de luchtspouw aan de bovenzijde afdichten om warmteverlies te vermijden? Maar als we deze afdichten, kunnen er dan geen vochtproblemen komen?

Het probleem bij het plaatsen van buitengevelisolatie tegen een lege spouwmuur is inderdaad dat de warmte nog steeds kan ontsnappen langs de bovenzijde van de spouw.

De spouw bovenaan afdichten geeft een vermindering van dit schouweffect, maar gezien de spouwbreedte zal er altijd convectie blijven ontstaan. Bijgevolg is de werkelijke isolatiewaarde van dit systeem in de praktijk een stuk lager dan de theoretisch berekende.

Het afdichten geeft evenwel geen problemen, gezien de vochtwerendheid van de buitengevelisolatiesystemen. Indringend water wordt hierdoor volledig vermeden, wat een ev. drogend effect langs de spouw dus totaal overbodig maakt.

Blijft wel het probleem van convectie in de spouw, waarvoor echter een doeltreffende oplossing bestaat: spouwmuurisolatie. Door de spouw op te vullen met wolvezels of EPS-parels wordt de luchtstroom in de luchtspouw stilgelegd. Het resultaat is dubbel: een betere prestatie van de spouw die met isolatiemateriaal wordt gevuld en het buitengevelisolatiesysteem dat optimaal rendeert.

Meer info op onze pagina’s over spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie.