Hoe een betonnen zoldervloer isoleren zonder gevaar op condensatie?

Kan je een betonnen zoldervloer zonder dampscherm isoleren zonder gevaar op condensatie?

Situatie bij betonnen zoldervloeren

  • steenachtige zoldervloer (beton, welfsels, pot- en balksysteem)
  • aan de onderzijde afgewerkt met pleisterwerk/gipskartonplaten
  • ongebruikte zolder boven

Ons advies voor een zoldervloerisolatie blijft: zo dampremmend mogelijk en zo luchtdicht mogelijk aan de warme zijde, zo dampopen mogelijk aan de zolderzijde. Bij een betonvloer is een dampscherm overbodig gezien het beton zeer dampremmend is. Let enkel op voor luchtlekken, zoals doorboringen waar spots zitten. Daar heb je door invloed van luchtstroming vaak veel meer risico op condensatie bij gebrek aan luchtdichtheid.

Let op met houten zoldervloeren, daar gelden andere spelregels.
Lees hier meer.

Bekijk onze diverse uitvoeringsmogelijkheden voor zoldervloerisolatie.

 

Tip: isoleer & ventileer!

Overtollig vocht moet sowieso naar buiten via ventilatie. Dat kan een open raam zijn of een mechanische afvoerventilator. Door je woning te isoleren ga je deze ook luchtdichter maken, de vervuilde lucht moet nog steeds naar buiten en dat gaat niet meer vanzelf door de vroegere ongecontroleerde luchtlekken.
De binnenoppervlaktes komen op een hogere temperatuur te staan, maar op bepaalde plaatsen waar géén isolatie zit (koudebruggen) kan je wel condensatie krijgen als de luchtvochtigheid te hoog is. Voorbeelden van koudebruggen zijn hoeken, beglazing of raamprofielen, de draagbalken boven een raam. Let dus zeker op met plafonds boven een vochtige ruimte zoals een badkamer gezien de hogere luchtvochtigheid. Zorg vooral dat het plafond hier géén grote luchtlekken heeft (inbouwspots).

 

Opgelet: De natuur wil in balans komen! Je badkamer open zetten in plaats va je raam is een slecht idee. Het vocht dat je niet naar buiten afvoert zal zich verspreiden in de rest van de woning en daar op koude plaatsen (een onverwarmde inkomhal) gaan condenseren. Lees hier meer over in onze tekst over gezond ventileren en verwarmen van de woning.