Huybrechts te Hoegaarden

Een reeds thermisch geïsoleerd dak van een voormalige B&B liet zoveel lawaai door dat de hinder niet acceptabel was. Hieraan werd verholpen door aan de binnenzijde een akoestische dakisolatie te plaatsen en een bijkomende afwerking in gyproc volgens het massa-veer-massa-principe.

Uitvoeringsperiode

februari-maart 2017

Uitgevoerde werken

thermische en akoestische dakisolatie, elektriciteit, gyprocafwerking

Isolatiedikte en Rd-waarde van het dak

16 cm minerale wol, Rd-waarde = 4,55 m²K/W (akoestisch type)

Specials

Houten dakbalken in het zicht houden (afwerkingsgraad), thermische en akoestische isolatie. De prestatie van een akoestische isolatie in de praktijk is niet eenvoudig meetbaar en erg persoonsafhankelijk qua beoordeling. Werken in  fasen had zo een extra voordeel (lees verder).

Beschrijving

Er werd op ons advies gewerkt in 2 fasen. De master bedroom was als eerste aan de beurt. Nadat deze volledig was afgewerkt kon de eigenaar het verschil qua akoestische prestatie zelf naar waarde schatten en is deze onmiddellijk overgegaan tot bestelling en uitvoering van de rest van de slaapkamers in een 2de fase.

Het hele dakgebinte werd ingekleed met een thermo-akoestische isolatie in 2 lagen en een afwerking volgens het principe van massa-veer-massa.

Onze klanten zijn onze beste reclame : lees hieronder het interview met de klant na de uitvoering van de 2de fase van de werken.

Interview met klant na uitvoering van 2de fase van de werken

Wij laten graag de eigenaar zelf aan het woord, in een interview dat plaatsvond na de uitvoering van de 2de fase :

Mevr. Simonart : Dat klopt. We wonen sinds 2 jaar in een rustig uithoekje van de gemeente Hoegaarden in een voormalige B&B. We stelden al na een paar maanden vast dat het dak erg veel lawaai doorliet. Zelfs de kleinste omgevingsgeluiden drongen door tot in de slaapkamer, niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust.

We gingen op zoek naar een oplossing en kwamen via onze eigen familie door mond-aan-mondreclame in Kampenhout terecht bij Isolatie & Renovatie Verhoeven.

Dhr. Huybrechts : Zeer zeker, erg snel zelfs. Het dak werd door de vorige eigenaar blijkbaar met isolatieplaten bovenop het dak geïsoleerd. Intussen hebben we geleerd dat men dit een “sarking dakisolatie” noemt. Qua stookkosten zaten wij erg goed, maar akoestisch gezien was het dak een zeef. Zelfs in onze rustige omgeving werd de verdieping onder het dak niet gespaard van lawaai. En tot rust kunnen komen in onze woning vinden wij erg waardevol, het leven is al hectisch genoeg.

Dhr. Huybrechts : Het voorstel dat Isolatie & Renovatie Verhoeven ons maakte was een aanpak van de binnenzijde met akoestische isolatie en een bijkomende afwerking, volgens het massa-veer principe. Alweer iets dat we bijgeleerd hebben. Men heeft ons vooraf de opbouw en aanpak dan ook haarfijn uitgelegd. Deze mensen waren duidelijk niet aan hun proefstuk toe.

Isolatie & Renovatie Verhoeven : Sarkingdaken zijn de laatste jaren erg populair. Bij sarkingisolatie zal men het dak van de buitenzijde uit isoleren met harde isolatieplaten bovenop de kepers, waarbij de dakbedekking wordt weggehaald en teruggeplaatst of vervangen.  Blijkbaar zijn de risico’s van geluidsoverlast bij de meeste aannemers en dakdekkers nog altijd niet bekend.

Als isolatiespecialist zouden wij dit type isolatie nooit aanraden voor een bewoonde ruimte onder het dak. Een sarkingdak is een oplossing waarvan men gemakshalve al eens denkt dat het de enige goeie is omdat men de binnenafwerking wil sparen of omdat er geen onderdak aanwezig is. Maar het resultaat valt qua akoestiek dikwijls behoorlijk tegen. Zelfs in een rustige omgeving, je hoeft heus niet onder een aanvliegroute of langs een drukke baan te wonen.

Mevr. Simonart : Verhoeven heeft ons aangeraden om als eerste stap enkel de hoofdslaapkamer aan te pakken. Zo hebben wij kunnen ervaren wat de impact van onze investering was alvorens te beslissen over de andere kamers, lawaaihinder blijft uiteindelijk iets dat iedereen anders ervaart. De knoop was echter snel doorgehakt. Tijdens de schilderwerken hebben wij beslist om all-in verder te gaan, zelfs in de niet gebruikte slaapkamer. Het hele dak is nu aangepakt en wij zijn supertevreden van het resultaat. We gingen voor geluidsisolatie, maar desondanks voelen we toch nog het verschil in comfort qua temperatuur. De kamers blijven veel langer warm.
Ook in de zomer zal dit zeker zijn effect nog hebben.

Dhr. Huybrechts : Tegelijk hebben we onze mooie houten verdiepingsvloer aan de onderzijde van een akoestisch plafond laten voorzien. Ook hier is het verschil met vroeger enorm, een goeie keuze dus.

Dhr. Huybrechts : De aanpak van A tot Z was voor ons een echte verademing. Een juiste diagnose van ons probleem, een duidelijke offerte met vooraf afgesproken prijzen en transparantie tijdens de gehele duur van de werken waren dé meerwaarden waar wij naar op zoek waren. Slechts één uitvoerder en een strakke planning zorgden ervoor dat wij tijdens de werken stressvrij konden blijven wonen. Het team van medewerkers wist duidelijk van aanpakken om zo min mogelijk verbouwingshinder te veroorzaken.

Isolatie & Renovatie Verhoeven : Een beschermfolie over de trap, de vloer en muren, een stofscherm om de werkzone af te sluiten … het zijn voor ons standaardvoorzieningen in een bestaande woning. Tja, verbouwen hoeft echt geen onprettige ervaring te zijn.

Mevr. Simonart : We kunnen iedereen stellig aanbevelen om zich met raad en daad door deze vakmensen te laten bijstaan. Hun advies is vrijblijvend en ze nemen de zorgen van de klant echt ter harte. Want verbouwen, dat doe je liefst maar één keer, meteen goed !