Kan je een dak zonder onderdak isoleren met enkel harde isolatieplaten?

Ik heb een bestaand dak (nog in zeer goede staat) zonder onderdak en isolatie. Kan ik dit isoleren zonder een onderdak te steken, want ik wil mijn huidige pannen etc. gewoon laten liggen.

Ik dacht de kepers op te vullen met glaswol van 6 cm, maar dat is wat weinig en dus wil ik een isolatieplaat tegen de bestaande structuur plaatsen om geen nieuwe kepers bij te moeten plaatsen. Moet ik de kepers dan nog vullen met glaswol of hoeft dit niet? Het zou al een hoop kosten uitsparen als dit niet nodig is.

De glaswoldekens tussen de kepers weglaten zal niet veel kosten besparen. Een harde isolatieplaat (vb. XPS-EPS-PUR) kost vele malen meer dan de goedkope en goed renderende glaswol. Bovendien zou het technisch fout zijn als je de glaswol weglaat, en wel om volgende redenen:

  • De glaswol verhindert luchtspoeling achter de isolatieplaten. Luchtspoeling veroorzaakt een sterke afkoeling van het dakvlak en brengt vochtige lucht naar binnen, die condenseert en in het dakvlak terecht komt. Dit is ten allen prijze te vermijden.
  • Men beweert de ideale oplossing te geven met plaatsystemen, deze zijn nl. vochtbestendig. Men stelt dat er zonder onderdak vocht op de isolatie kan komen. Bij glaswol zou het vocht een spons vormen, waar dit een isolatieplaat niet zou beschadigen. Het vocht op een isolatieplaat zal echter afwateren tot aan de eerste onderbreking (een gordingsbalk). Gevolg: de gordingsbalk en binnenbekleding worden kletsnat. Niet echt een te verkiezen situatie lijkt ons. Hou het vocht dus gewoon buiten en vul de volledige dakopbouw op met isolatie tot tegen het dak of onderdak.

Laat je dus niet verleiden door reclameberichten van fabrikanten die stellen dat een isolatieplaat alleen voldoende zou zijn. Men stelt een plaatdikte voor waarmee je net de isolatiewaarde haalt die nodig is om premies te kunnen krijgen. Maar zonder bijkomend opvullen van de ruimte tussen de kepers is deze methode zondermeer foutief. Ook het WTCB stelt duidelijk dat het “doelbewust” ventileren van de dakopbouw achter de isolatie (de zone tussen de kepers dus) zondermeer slecht is en gevaren geeft op condensatie.

 

Ook wij als isolatiespecialist gebruiken isolatieplaten onder de kepers, omdat ze een goede isolatiewaarde halen en mooi afgewerkt kunnen worden. En ze zijn bovendien plaatsbesparend, een voordeel bij beperkte hoogtes. Maar wij zullen áltijd de zone achter de platen opvullen.

Aangezien onvolledige dakvulling een van de meest voorkomende fouten bij dakisolatie is, hebben wij hier een apart artikel aan gewijd.