Kan ik tegelijk de spouwmuur isoleren en de muur impregneren?

Wij willen ter reductie van de stookkosten de spouwmuren van onze woning laten isoleren. Bijkomend willen wij de muren opnieuw laten voegen en hydrofoberen (impregneren). Nu hebben wij gelezen dat je bij het impregneren van een muur nooit de spouw mag isoleren.
Dit zou elkaar gaan tegenwerken. Klopt dit?

Het na-isoleren van de spouw is een rendementsvol werk, maar moet met de nodige deskundigheid gebeuren. Niet alle materialen zijn geschikt voor deze ingreep. Om te vermijden dat regendoorslag zich door het buitenblad via de isolatie tot tegen de binnenmuur zou doorzetten, mogen enkel vochtongevoelige en niet-zuigende materialen gebruikt worden voor de spouwisolatie.

Het hydrofoberen (impregneren) van de muur maakt dat door het aanbrengen van een waterafstotende film de regendoorslag wordt verminderd. Vooral bij poreuze gevelstenen is dit aan te raden actie als je de spouw laat navullen.

Ga je de gevel ook hervoegen?
Dan moet je een bepaalde wachttermijn respecteren zodat het cement in het verse voegsel niet aangetast wordt door de hydrofuge.

Maar mits de regels te respecteren is er geen enkele reden om aan te nemen dat spouwmuurisolatie, hervoegwerk en hydrofoberen niet zouden samengaan.

Verneem er alles over op onze pagina over gevelbehandeling.