Dakisolatie verplicht sinds 2020

 

Sinds begin 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W genomen. Een ons inziens véél te lage isolatiewaarde, maar het is beter als niets.

Merk op dat een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder eveneens aanzien wordt als een geïsoleerd dak.

Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.

 

 

Wat als het dak de minimale isolatienorm niet haalt?

Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspectie bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) strafpunten toe als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Vanaf 01/01/2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Opgelet: in een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

De dakisolatienorm is in theorie niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt.

 

Hoe kan ik bewijzen dat mijn dak de isolatienorm haalt?

U kunt de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van:

  • het energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning
  • het postinterventiedossier van uw woning
  • een bouwplan, lastenboek of factuur (de documenten moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden)

 

Zijn deze documenten niet voorhanden, dan kan je een EPC met beoordeling van de dakisolatie laten opmaken door een energiedeskundige. Opgelet: als de isolatie niet bereikbaar of zichtbaar is, kan je enkel een EPC laten opmaken als je een stuk van het dak of de zoldervloer open breekt.