Dakisolatie of zoldervloerisolatie: wat isoleer ik nu het best?

Isoleer je nu best de zoldervloer of het dak?

Deze keuze hangt af van het soort zolder, de oppervlaktes en de toekomstige bestemming van de zolder (ontoegankelijk, stockage, leefruimte).

Heb je een niet-bruikbare zolder of wil je hem niet meer gebruiken, dan lijkt het sowieso te gek om het dak te isoleren. Je warmt niet alleen de zolder steeds op, maar er is ook een groter verliesoppervlak (want het dak is groter in oppervlakte dan de vloer). De kostprijs om het dak te isoleren zal vaak hoger liggen dan zoldervloerisolatie.

Zelfs de meest ontoegankelijke zolders kan je laten isoleren met een met geblazen isolatiewol. Is er géén toegang van binnenuit (luik, opening), dan maken wij er tijdelijk eentje in het dak en maken dat nadien weer dicht.

 

 

Wil je echter spullen van een zekere waarde op zolder bewaren, dan wens je een acceptabele temperatuur en een propere zolder.  In dat geval isoleer je wel het dak, zelfs al is het soms economischer om de vloer te doen. Dit soort stockagezolders zal zonder extra verwarming op een aanvaardbare temperatuur komen door de warmteverliezen van de onderliggende verdieping.

 

Informeer je over de diverse mogelijkheden op onze pagina over hellend dakisolatie.

 

Tip: Isoleer je de zoldervloer, denk dan ook aan een geïsoleerd zolderluik. Kan je het luik niet vervangen of wens je dat niet te doen, dan is het soms beter om het dak te isoleren in plaats van je zoldervloer.

Ga je voor een leefruimte op zolder, dan spreekt het voor zich dat je het dak zeer doorgedreven isoleert. Een dik isolatiepakket dat degelijk en luchtdicht wordt geplaatst verdient zich snel terug.

Tip: er zijn géén slechte materialen, wel slechte toepassingen. In het onregelmatige dakgebinte is het makkelijker werken met dekens van glaswol of rotswol. Ze scoren bovendien nog beter op vlak van akoestiek en brandveiligheid. Mooi meegenomen aangezien je straks onder je dak gaat leven.

Conclusie: voor geen enkele zolder kan een sluitend advies gegeven worden zonder de situatie ter plaatse ten gronde in te schatten.
Vraag dus steeds zeker een plaatsbezoek.