Condensvorming tijdens plaatsing dakisolatie schuin dak, hoe kan dat?

Je isoleert tijdens de winter een schuin dak met een traditioneel onderdak in folies of platen. Op het eerste zicht niet zo’n moeilijk klus. Toch stel je vast dat tijdens de plaatsing van de isolatie er condensatie komt aan de onderzijde van het onderdak. Wat is hier aan de hand?

Het is winter, je onderdak staat koud, in de woning heerst er (ook op de zolder) een hoge luchtvochtigheid. Wellicht heb je een relatief dampdicht onderdak.

Door de plaatsing van een eerste isolatielaag koelt dit onderdak nog verder af. Het dampscherm is nog niet geplaatst, waardoor de vochtige binnenlucht doorheen de isolatie trekt en op het onderdak condenseert.

 

 

Oplossing 1

Gebruik steeds een zeer dampopen onderdak. Vele folies of onderdakplaten die beweren dampopen te zijn blijken dat in de praktijk niet te zijn. ‘Gaatjes’ in folies verstoppen onder invloed van ouderdom, stof/vuil, warmte (smelten toe), UV. Nog beter zijn onderdakmaterialen die ook de capaciteit hebben om wat vochtregulerend te werken.

Oplossing 2

Isoleer niet tijdens extreme koude, zorg voor een lagere luchtvochtigheid binnen (de warme vochtige binnenlucht van de woning niet op zolder laten komen) en zorg ervoor dat je snel afwerkt met een dampschermfolie.

Oplossing 3

Gebruik een intelligente dampschermfolie die een droging van het isolatiepakket naar de binnenzijde toelaat in de zomermaanden (dit zijn de uitzonderingen, wij adviseren je wanneer dit nodig is).