Hoe een dak bijkomend isoleren? Mag je een dak waar reeds isolatie in zit bijkomend isoleren?

Onze zolder is afgewerkt met spijkerflensdekens die tussen de balken van het dak zijn aangebracht. Nu willen we graag bijkomend isoleren, omdat de huidige isolatiedikte vrij beperkt is. Hoe gaan we dan best te werk?

De eerste vraag die men zich moet stellen: is de bestaande isolatie nog in goede staat? (droog, kierdicht aangebracht). Indien niet of bij twijfel adviseren wij om deze eerste laag te verwijderen en te vervangen door nieuwe isolatie. Het bestaande materiaal heeft vaak al meer dan 25 jaar dienst gedaan en is al lang terugverdiend.

Als je toch een bijkomende laag isolatie wil aanbrengen onder de bestaande, zijn er 2 opties.

 

Optie 1: het dampscherm van de vroegere isolatie is in goede staat en blijft zitten.

In deze situatie zit je met een dampscherm dat tussen 2 isolatielagen zal komen te zitten. Om interne condensatie te vermijden mag in dit geval de isolatiewaarde van de bijkomende isolatielaag (dus aan zolderzijde) niet groter zijn dan 1/3e van deze van de reeds aanwezige isolatielaag. De isolatie die je kan toevoegen is dus erg beperkt.

Je hoeft in deze situatie geen extra dampscherm meer aan te brengen.

 

Optie 2: dampscherm van de eerste isolatielaag verwijderen

Als je het damscherm van de eerste isolatielaag perforeert, of nog beter volledig verwijdert, is er geen beperking op de toegevoegde isolatiewaarde. De waterdamp wordt dan niet meer tegengehouden door het vroegere dampscherm, waardoor er ook geen risico op interne condensatie meer is.

In deze situatie moet je tegen de nieuwe isolatie uiteraard wél een nieuw dampscherm aanbrengen.

Aangezien je bij optie 1 beperkt bent in de isolatiewaarde die je mag toevoegen, is optie 2 dus een betere keuze en geniet deze duidelijk onze voorkeur.