Bowron te Neerijse

Een bestaand reeds geïsoleerd dak en toch 7.000 liter stookolieverbruik per jaar, dat rijmt niet met elkaar ! Wij losten dit probleem op met een thermische dakisolatie die tevens zeer goed akoestisch presteert.

Uitvoeringsperiode

maart-april 2014

Uitgevoerde werken

dakisolatie, elektriciteit, gyprocafwerking, schilderwerken

Isolatiedikte en Rd-waarde van het dak

26 cm minerale wol, Rd-waarde = 7,40 m²K/W (superisolerend dus)

Specials

werken op 7 m hoogte in bestaande woning, onregelmatige houten dakbalken in het zicht houden (afwerkingsgraad), thermische en akoestische isolatie.

Beschrijving

Een oorspronkelijke stal werd in 2008 verbouwd tot woning met veel open ruimte en twee grote mezzanines. Om het dakgebinte zichtbaar te houden werd de isolatie bovenop het houten beschot aangebracht (principe van sarkingdak = isolatie bovenop de dakstructuur), echter niet verzorgd uitgevoerd.
Het gevolg was een woning met lawaaihinder van buiten, veel tocht en een gigantisch energieverbruik.

Nadat een correcte diagnose werd gesteld gingen we aan de slag. Om veilig te kunnen werken werd er eerst een speciaal werkplatform gebouwd.

Tussen het bestaande houtwerk werd een basislaag van 8 cm op maat gesneden woldekens aangebracht. Vervolgens werd een extra frame in houten planken geplaatst dat werd opgevuld met 18 cm op maat gesneden woldekens, luchtdicht en dampdicht afgewerkt met speciale folie en tapes.

Ook aan details, zoals het gebruik van dampschermkragen op maat rond de dakramen, werd de nodige aandacht besteed. Tenslotte werd een nieuwe afwerking in gipskartonplaten op geschaafde latten geplaatst. Om de charme van de woning te behouden werden de onregelmatige eiken balken deels in het zicht gelaten. Een tijdrovend werk om op elke balk mooi aan te werken, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

De eigenaar beschikt nu over een woning die met een veel lagere stookkost comfortabel te verwarmen is. De mooi afgewerkte dakconstructie springt in het oog, maar ook het akoestisch comfort is merkelijk verbeterd.

Besluit : ook voor minder gangbare uitvoeringen kan je bij ons terecht voor een aanpak van A tot Z. Onze professionele teams zorgen voor jouw gemoedsrust door een stressvrij verloop van de werken.