Wol in mijn muren, wordt dat niet nat ?
Het antwoord is klaar en duidelijk : neen !
Pure Floc KD is een speciaal ontwikkelde vezel voor deze toepassing en slorpt geen water op. Logisch toch, glaswol is een gesponnen glasdraad en glas neemt geen water op. De vezel wordt tijdens de productie in de fabriek waterafstotend gemaakt zodat ook de holtes tussen de vezels geen water zouden opzuigen of aantrekken. Dit procédé wordt permanent opgevolgd en getest in wanden op ware grote met beregeningsinstallaties onder toezicht van interne en externe controle-instanties.
In deze installatie wordt de gevel gedurende lange tijd beregend tot hij geruime tijd waterverzadigd is. Nadien wordt de binnenmuur onderzocht op vochtdoorslag en wordt het isolatiemateriaal gewogen en op vochtgehalte gemeten.
Pure Floc KD is dampopen en laat de muren nog ademen, wat zorgt voor een gezonde woning. Het wordt al decennia lang gebruikt in landen zoals Engeland, Ierland, Nederland,… welke een minstens even nat klimaat kennen als het onze. De resultaten zijn méér dan bevredigend.
Glaswol, zakt dat niet in ?
Ook hier een klaar en duidelijk neen.
Wol in mijn muren, rendeert dat wel ?
Via een ongeïsoleerde spouwmuur gaat behoorlijk wat energie verloren. Met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar is deze kleine investering ook zeer snel terugverdiend. Om dit te situeren in een bredere context :
- een geïsoleerde spouwmuur met spouwdikte 5 à 6 cm scoort méér dan 3 x beter qua isolatiepeil dan een ongeïsoleerde spouwmuur.
- een raam met hoogrendementsbeglazing scoort qua isolatiepeil nog steeds slechter dan een ongeïsoleerde spouwmuur.
- een gemiddelde woning heeft 100 à 200 m² oppervlakte aan buitenmuren, waarvan gemiddeld slechts 10 % beglazing. De muren zelf wegen dus zwaar door in de energiebalans.
- door het isoleren van de buitenmuur gaat er tot 15 à 20 % minder warmte verloren en zal de verwarming een stuk minder moeten presteren
- door het isoleren van de spouw zal de binnenmuur opwarmen en verdwijnt de koudestraling of tocht van voorheen. Hierdoor mag de verwarming gemiddeld bijkomend nog één graad lager, wat een bijkomende besparing van 10% oplevert.