Akoestische vloerisolatie vereist een aanpak aan de bron
Een vloer is een constructieonderdeel die alles draagt en vaak ook alle geluiden doorlaat, zowel luchtgeluiden (stemmen, muziek) als contactgeluiden (voetstappen, stoelen die verschoven worden), …
In een gezinswoning kan je de verdiepingsvloer aan beide zijden aanpakken. Een tussenvloer in een appartement isoleren, dat kan je alleen langs de onderzijde. De bovenburen zullen niet happig zijn om werken te laten uitvoeren in hun appartement. Maar wat is nu de juiste oplossing ? Dat hangt echt af van geval tot geval.
Het best is om met akoestische vloerisolatie zo dicht mogelijk bij de bron het doordringen van geluid te verhinderen.
Enkele mogelijke oplossingen
De eerste en beste methode is een zwevende vloeropbouw. Zo zorg je ervoor dat alle geluiden worden opgevangen bij de bron alvorens ze naar de onderliggende structuur doorsijpelen. Maar dit is meteen ook de meest ingrijpende toepassing. Door de plaatsing van een zwevende chape met contactgeluidsisolatie stijgt het vloerniveau met een kleine 8 cm en je moet dus alle deuren, trap, enz … qua hoogte aanpassen. De draagvloer moet dit extra gewicht ook aankunnen. Het is dus een oplossing die gebruikt wordt bij totaalrenovaties.
Een tweede methode is het vullen van een houten roostering met akoestisch dempende materialen.
De niet gevulde houten roostering is een holle trommel die de geluiden allemaal doorlaat. De ruimte vullen met een absorberend materiaal helpt de akoestische vloerisolatie te verbeteren, maar het is niet te vergelijken met een totaalaanpak. We zien dit als een aanvulling op een verzwaring van de vloer van bovenuit of onderen. Dat zijn dan de verlaagde plafonds bijvoorbeeld.
Een derde methode is dus de plaatsing van een akoestisch verlaagd plafond volgens het massa-veer principe. We werken hiervoor met verschillende merken en systemen, meestal met de gyproc SoundBlock als basis. Ideaal is een volledig vrijdragend plafond (tussen de muren gehangen, geen verbinding met het bestaande plafond als draagstructuur), maar dat is enkel haalbaar bij kleine ruimten (beperkte overspanning). Bij grotere ruimten maken wij gebruik van speciale ophangbeugels. Er kan in functie van de eisen gewerkt worden met een enkele of dubbele beplating in de speciale SoundBlock gipskartonplaten.
We vermijden liefst onderbrekingen in het materiaal, zoals met inbouwspots, …
Wordt er toch gekozen voor inbouwspots, dan kunnen we het plafond zelfs ontdubbelen in een technische laag en een bijkomende homogene laag, een plafond onder een plafond dus.
Plaatsbezoek
Je hebt het al wel gemerkt, voor elk probleem een aangepaste oplossing op maat !
Een vrijblijvend plaatsbezoek is dus zeker nodig. We contacteren je vooraf om de haalbaarheid van een akoestische verbetering na te gaan.
Meer weten over akoestische isolatie ?
Wil je wat meer diepgang, info over luchtgeluiden, contactgeluiden … kijk dan zeker eens op onze pagina van gebouwakoestiek in ons kenniscentrum