Mevr. Verstraeten te Eppegem (spouwmuurisolatie)

Wij hebben een vraagje : in 2012 hebben jullie onze muren geisoleerd met Knauf Supafil.
We denken er over om ons dubbel glas in onze ramen te veranderen door superisolerend glas. Gaat dit een invloed hebben op onze muurisolatie of vocht ?

Antwoord Isolatie & Renovatie Verhoeven : zie kenniscentrum
Er is geen rechtstreekse risico’s op vochtige muren of condens omdat je ramen of glas zou veranderen naar beter isolerend glas. Maar je moet opletten dat beter sluitend schrijnwerk een deel natuurlijke ventilatie doet wegvallen. Vaak merken we dat mensen die hun ramen veranderen een véél luchtdichter huis hebben en een gedeelte van ongecontroleerde ventilatie ook verdwijnt. Die ongecontroleerde ventilatie moet plaats maken voor een bewustere ventilatie van de woning. Op twee momenten van de dag de ramen eens een kwartiertje of half uur goed open zetten is beter dan op kiepstand de ramen de hele dag open te zetten. Want dan ben je de warmte ook kwijt.

Als je vroeger ramen had in enkel glas had je hier veel condensatie tegen.
Door ze te vervangen door superisolerend glas zal hier geen condens meer optreden en moet dit vocht alweer via ventilatie kunnen verdwijnen of het zoekt andere koudere oppervlaktes op. Bij uw woning was er al dubbel glas voorzien en is dit niet het geval.

In quasi alle probleemgevallen gaat het over woningen die slecht geventileerd zijn of die onderliggende problemen hebben. U hoeft dus zeker geen angst te hebben om klassiek dubbel glas te vervangen door superisolerend glas. Anderzijds zou ik wel nagaan of het economisch betaalbaar is om naar 0,6 te gaan in bestaande woningen.

Succes met de keuze.

Respons van de klant:
Dank je voor uw duidelijke uitleg en goede raad. Uw professionele uitleg siert uw firma, u maakt tijd voor de klant vrij om een duidelijke uitleg te geven, ook na de werken.