Isolatie verhoeven
animated
Nieuws
 www.isolatieverhoeven.be - info@isolatieverhoeven.be - Tel. (016) 65 05 05 - Fax (016) 65 70 50
NL - FR 

[ algemene verkoopsvoorwaarden ]

Thermografie

Wat is thermografie ?

koudebrugmeting met thermografisch toestel

Thermografie is een meetmethode waarbij men de temperatuur visueel in kaart brengt. Dit gebeurt met een thermografische camera die de infrarood golflengte analyseert.

De camera levert een thermogram, een visuele weergave van de heersende temperaturen.
Een thermogram lijkt op een gewone foto, maar is radiometretisch.
Voor de correcte analyse van een thermogram wordt de temperatuurschaal weergegeven !
Lage temperaturen hebben hierop een donkere kleur en de hogere temperaturen lichtere kleuren.

Thermografie wordt gebruikt van de medische sector, industrie tot bouwsector. Het is multidisciplinair.

Zin en onzin van thermografie in de isolatiesector

Thermografie wordt vandaag de dag héél frequent gebruikt door experts, maar ook misbruikt om klanten te misleiden of overtuigen van iets dat er niet is. Wij willen hier voor waarschuwen en tegelijk de echte vakmensen verdedigen die dit instrument ter dege gebruiken als hulpmiddel.

Laat daarom een thermografie altijd door een expert doen ! Maar wie is expert ?
Je moet niet alleen de thermografie zelf onder de knie hebben en de camera kunnen bedienen.
Je moet ook 'specialist' zijn in het toepassingsgebied : een thermografisch beeld van een dieselmotor kan niet worden beoordeeld door een isolatiespecialist en omgekeerd kan een expert in motorenbouw een gebouw wellicht niet correct beoordelen.

Het beeld wordt beïnvloed door parameters zoals de emissiewaarde, de achtergrondstraling, het temperatuurbereik van de camera, het type camera dat is gebruikt, enz …

Wij vinden trouwens dat je niet tegelijk rechter en partij kan zijn. Een isolatie kan best beoordeeld worden door een onafhankelijke deskundige dan wel het bedrijf zelf. Vandaar dat wij onze thermografische beelden niet gebruiken als 'marketingtruc' om te verkopen, maar wel gebruiken als steekproefsgewijze interne kwaliteitscontrole. We doen ons werk van A tot Z, in deze visie was het logisch om over te gaan tot het gebruik van een thermografische camera.
Een thermografisch onderzoek is voor ons dus interne controle én op afroep ook voor expertise bij een klant mogelijk.

Is een thermografisch onderzoek nuttig/nodig ?

Een nog zichtbare dakisolatie met kieren en spleten en véél te dun is (vb. 6 cm) kan je met het blote oog beoordelen, daar heb je geen dure camera voor nodig.

Met andere woorden : weet je of de muur, vloer, dak … niet of slecht geïsoleerd is (op het zicht of door ander onderzoek zoals endoscoop in spouwmuren, …) dan is de thermografie niet nodig.
Blijft er geen sneeuw op het dak liggen in de winter, voel je overal tocht, voelt de muur ijskoud aan … allemaal logische zaken die ons evenveel vertellen. De logische stappen zijn en blijven dan toch een plaatsing van dakisolatie, dan muurisolatie, dan vloerisolatie.

In gevallen van twijfel kan je een onderzoek door een specialist overwegen. Dan is dit een aanvulling, een prachtig hulpmiddel.

Wat kan je er WEL mee zien (bouwkundig)

Thermografie legt thermische verschillen bloot (lees : verschil in temperatuur). In ons vakgebied geeft het beeld een indicatie van het isolatieschild.
Zo kan je als het ware 'door' een muur kijken mits er voldoende thermische verschillen zijn aan beide kanten van die muur (liefst 10° C verschil of meer).
Je kan er koudebruggen mee blootleggen, de continuïteit van een isolatieschild controleren (kieren en spleten)

Je kan ook beoordelen of die koudebrug problemen gaat geven of niet (condensatie en de bijhorende risico's op schade of schimmel). Want niet alle koudebruggen zijn 'kritische' koudebruggen ! Ze zijn er misschien wel maar veroorzaken geen grote problemen …
Een 'koudebrug' moet 3°C warmer zijn/blijven dan het dauwpunt om niet kritisch te zijn, dat noemt men de veilige "dauwpuntsafstand" waarbij geen problemen ontstaan op vlak van condensatie. Uiteraard is die koudebrug wel een 'verliespost' qua warmte, maar je kan ze niet altijd oplossen of vermijden.

VochtmetingJe kan met een thermografische camera echt wel véél : een lek onder een vloer of in een plat dak opsporen, een zekeringkast beoordelen op slechte contacten of componenten en overbelasting, een radiator controleren of hij wel goed 'ingeregeld' is en niet vol slib zit, een leiding op doorstroming beoordelen, controleren of een zonnepaneel nog goed werkt, …

En waar nodig vullen we aan met een vochtmeting van de relatieve luchtvochtigheid én vochtgehalte van het te onderzoeken materiaal (vb pleisterwerk muren, …)

Wat kan je er NIET mee zien

 • Hoe dik er is geïsoleerd of welke isolatie er is gebruikt
 • Of er een dampscherm of een onderdak is en hoe performant deze zouden zijn
 • Of het om een spouwmuur of volle muur gaat (niet altijd te beoordelen)
 • Of het om een propere spouwmuur gaat (dat doe je met een endoscoop)

Waar moet je voor opletten (als klant) ?

Let zeker op voor "gratis thermografisch onderzoek", want dit onderzoek kost tijd aan meting én beoordeling en kan bovendien niet kosteloos gebeuren.
Een foute analyse is soms slechter dan géén analyse.

In onderstaande opsomming zal u duidelijk worden waarom :

 • Je hebt pas een correct beeld vanaf een verschiltemperatuur van minstens 10°C (binnen tov buiten), … lees : van oktober tot april en liefst 's morgens héél vroeg of 's avonds heel laat)
 • Het oppervlak (vb. de muur) mag niet in direct zonlicht vallen (de zon doet haast alle temperatuursverschillen die je wil detecteren meteen verdwijnen).
 • De thermograaf moet loodrecht op het oppervlak meten, rekening houden met reflectie van bepaalde materialen zoals glas, aluminium, het verdampingseffect van een natte muur of dakpan die uitdroogt en de gemeten temperatuur sterk kan beïnvloeden, de camera scherp stellen, het meetbereik én de schaal aanpassen naargelang wat hij wil meten, …
 • Metingen van luchtlekken doet men van binnenuit, een luchtlek zal je buiten niet kunnen meten omdat de wind je warme luchtlek letterlijk zal 'wegblazen'
 • Hou rekening met verschillen in temperaturen die logisch zijn (een warme radiator achter een geïsoleerde muur zal je kunnen zien, maar dat is geen fout in de isolatie !
 • Hou rekening met de gevoeligheid van een camera die tot 0,1 °C gaat en dus ALLES toont.
  Leg je hand 1 seconde op een bureaublad en je deteceert dit al op de foto. Een malafide zogezegde specialist zou je wel eens kunnen overtuigen van problemen die er niet zijn !
 • Een foto zonder schaalverdeling is NIETS waard. Wij zien nog vaak 'verslagen van specialisten' waar de schaalverdeling niet naast de thermografische foto staat afgedrukt.
  Daar is rood rood en blauw blauw, maar ze betekenen niets. Het temperatuursverschil kan evengoed 20°C zijn dan 0,1°C … want de camera past zich aan het totaalverschil aan.
  Hoe kleiner het temperatuursverschil op de foto, hoe meer detail je ziet.

De mening van een expert

Bouwunie waarschuwt voor wildgroei thermografische metingen (Persbericht BOUWUNIE, 3 maart 2015)

 • Geen erkende opleiding voor gebruik camera voor particuliere woningen
 • Deskundigheid en expertise noodzakelijk voor juiste interpretatie

Beelden van thermografische camera's zie je steeds vaker opduiken. Bedrijven die een analyse via thermografische camera aanbieden, schieten als paddenstoelen uit de grond. Via deze camera kan nagegaan worden hoe goed of slecht woningen geïsoleerd zijn en na het aanbrengen van isolatie kan geconstateerd worden of de plaatsing goed gebeurd is. Een zeer interessant hulpmiddel dus voor zowel bouwheren als bouwbedrijven maar Bouwunie waarschuwt voor misbruik. Een thermografisch beeld analyseren vraagt vakmanschap maar momenteel is er geen wettelijke erkenning in België en kan iedereen zich een camera aanschaffen en een analyse uitvoeren.

Wie zijn huis of appartement wil renoveren en wil controleren waar de woning energie verliest, kan dat via een beeld van een thermografische camera constateren. Ook wie wil controleren of isolatie goed geplaatst is, kan via een thermografische foto controleren of dit op een correcte manier is gebeurd en er geen risicovolle koudebruggen of onderbrekingen in de isolatie gevormd zijn. Een thermografische camera is dus bijzonder nuttig in de bouwsector. Het maken van infraroodbeelden is erg gemakkelijk en heel wat bedrijven gooien zich dus op deze nieuwe markt maar het analyseren en interpreteren van deze beelden vraagt de nodige deskundigheid en expertise. Het is dus belangrijk om met een expert in zee te gaan. Maar daar wringt in ons land momenteel het schoentje. Iedereen kan zich een camera aanschaffen en thermografische analyses uitvoeren.

"Het is dringend tijd voor een wettelijk kader in België. Momenteel is er alleen een internationale erkenning voor thermografen (Level I, II, III) maar die is enkel gekend in de industrie en bij bedrijfstoepassingen", zegt Bart Janssens van de stuurgroep isolatie en luchtdichting van Bouwunie. Een erkenning kan onder meer vermijden dat thermografische inspecties van gebouwen worden uitgevoerd met goedkope camera's die daarvoor helemaal niet geschikt zijn. In dat geval zijn verkeerde conclusies namelijk onvermijdelijk.

Misbruik van thermografische beelden kan gemakkelijk, waarschuwt Bouwunie. Zo kan de gebruiker op iedere thermografische camera het kleurenpalet zelf kiezen: van grijstinten over licht variërende kleurschakeringen tot felle kleurcontrasten. Heel wat mensen laten zich vaak afschrikken door de overweldigende aanwezigheid van een zogenaamde 'slechte' kleur terwijl de gebruikte kleuren op zich niks vertellen. Bovendien hebben weersomstandigheden een grote impact: zon, wind en vochtigheid beïnvloeden de resultaten. Zo zal een meting in volle zomer waarbij de temperatuur binnen en buiten ongeveer gelijk is, geen nuttige resultaten opleveren.


 • thermografie: meting koudebrug
 • thermografie: meting koudebrug
 • thermografie: meting koudebrug
 • thermografie: thermografisch meettoestel
 • vochtmeting
 • endoscopie
 • endoscopie
 • endoscopie
 • thermografie: handtest
 • thermografie: handtest
 • thermografie: handtest
 • thermografie: handtest
thermografie: meting koudebrug1 thermografie: meting koudebrug2 thermografie: meting koudebrug3 thermografie: thermografisch meettoestel4 vochtmeting5 endoscopie6 endoscopie7 endoscopie8 thermografie: handtest9 thermografie: handtest10 thermografie: handtest11 thermografie: handtest12

© 2003-2014 - Isolatie Verhoeven nv

webdesign: highgate ´57


Laatste aanpassing op Thursday, October 22, 2015